برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان araaam.loxblog.com و آدرس araaam.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.
بخشی از مطلب در روزگاران گذشته حوادث منحصر به سقوط از درخت یا بلندی، ضربه خوردن و مجروح شدن به وسیله حیوانات اهلی و یا وحشی، مسمومیت با مواد گیاهی یا زهر جانوران و یا مواردی از این قبیل بود، ولی امروزه با توجه به پیشرفتهای چشمگیر در امور صنعتی و امكان استفاده از وسایل مدرن جهت مسافرت، استفاده از نیروی برق و ماشینآلات، تماس با مواد شیمیایی و غیره، انسان در برابر حوادث بیشماری قرار گرفته است. همه ساله میلیونها حادثه در دنیا اتفاق میافتد. بعضی از این حوادث باعث مرگ و بعضی باعث از كارافتادگی كلی و یا جزیی میشوند. بهطور كلی همه حوادث برای قربانیان خود موجب رنج و درد و ضررهای اقتصادی و مالی هستند.
هرگونه حادثه ناشی از كار ولو جزئی سبب درد و ناراحتی شخص كارگر و افراد خانوادهاش میشود. بدیهی است در صورتی كه حادثه شدید باشد و منجر به مرگ یا از كارافتادگی دائمی شود این مسئله اهمیت بیشتری پیدا میكند. 2ـ از نظر اجتماعی
از آنجا كه پیشرفت و ترقی هر اجتماعی بستگی به نیروی كار افراد جامعه دارد، لذا محصول كار هر كارگر نه تنها مایه امرارمعاش زندگی و خانواده اوست بلكه سرمایه و پشتوانه اقتصاد یك جامعه نیز میباشد. چنانكه میدانیم نزدیك به 50 تا 60% افراد هر اجتماعی را افراد در سنین كار تشكیل میدهند. ولی در اصل افراد فعال جامعه، مخصوصاً در كشورهای كم رشد در حدود 25% كل جمعیت میباشند حال اگر از این تعداد، افرادی نیز به علت حوادث ناشی از كار نتوانند كار خود را انجام دهند این امر سبب تزلزل در وضع اجتماعی جامعه میگردد. 3ـ از نظر اقتصادی حوادث به هر صورت و درجهای كه باشد برای كارگر، كارفرما و جامعه زیانهای اقتصادی دربر دارد. این زیانها به صورت مستقیم و غیرمستقیم میباشند. از زیانهای مستقیم میتوان از خسارت ناشی از وقفه كار به علت حادثه، هزینههای درمانی و سرانجام خسارات پرداختی در مورد از كارافتادگی موقت، دایم و یا فوت را نام برد. در محاسبه زیانهای غیرمستقیم كه مقدار آن در تمام كشورها بیش از زیانهای مستقیم است باید زیانهای ناشی از وقفه در كار سایر كارگران به علت كمك كردن به فرد مصدوم، بحث و گفتگو در مورد علت وقوع حادثه، بههم ریختن نظم كار پس از انتقال كارگر به بیمارستان تا موقع گماشتن فرد مناسب برای انجام امور، خسارات وارده به ماشینآلات و نهایتاً خسارات ناشی از تقلیل فعالیت كارگر مصدوم پس از برگشت به كار (در صورت معلولیت) مورد توجه قرار گیرد.
علل حوادث ناشی از كار:
مطالعات و بررسیهای انجام شده نشاندهنده این حقیقت است كه به طور كلی حادثه ناشی از كار علت واحدی ندارد و معلول علل فنی و انسانی میباشد. این علل بستگی به نوع كار، محیط شرایط انجام كار و ابزار مورد استفاده دارد و میتوان آنها را به دو دسته علل مستقیم و غیرمستقیم تقسیم كرد: 1ـ علل مستقیم
منظور از علل مستقیم عبارت از عللی است كه در به وجود آمدن حادثه سهم اصلی را داراست. با توجه به وضع كار و صنعت میتوان این علل را چنین خلاصه نمود: جابجا كردن كالا، كار با ماشینآلات، سقوط اشیاء، افتادن كارگر از ارتفاع، استفاده غیرصحیح از ابزار كار، افتادن به علت لیز خوردن، برخورد با مانع، سوختگی و همچنین تصادف با وسیله نقلیه در محیط كارگاه و یا هنگام رفت و برگشت به محل كار.
2ـ علل غیرمستقیم این علل مستقیماً سبب بوجود آمدن حادثه نیستند بلكه در صورت وجود علل مستقیم، شانس به وجود آمدن حادثه را بیشتر میكنند. این گروه شامل تمام عواملی است كه باعث خستگی، ناراحتی و نارضایتی كارگر میشوند. مهمترین این عوامل عبارتند از: نور نامناسب، صدای بیش از حد، عدم تهویه خوب، نامناسب بودن درجه حرارت محیط كار، طولانی بودن ساعات كار، سرعت بیش از حد تولید و نیز عوامل دیگری چون: مسایل خانوادگی، مالی، روابط با كارفرما و سرپرست و غیره. ضمناً باید توجه داشت كه در كنار این دو گروه از علل، مسایلی چون كمبود تجربه و مهارت كاری ورعایت نكردن اصول ایمنینیز اهمیت بسزایی درایجاد حوادث ناشی از كار دارند.
بررسی حوادث:
هدف اصلی از بررسی یك حادثه، جمعآوری اطلاعات لازم به منظور تعیین علت و تدوین اصول پیشگیری از بروز حوادث مشابه میباشد. واضح است كه نه تنها كلیه حوادثی كه منجر به مصدومیت كارگر میگردد بلكه حوادث دیگری چون واژگون شدن یك جرثقیل یا حوادثی هم كه صدمات جانی در بر ندارد باید بررسی گردند. نحوه انجام بررسی در هر مورد بستگی به نوع حادثه دارد و ممكن است منحصراً به سؤال از مصدوم بسنده شود و یا غیر از سؤال، بازدید از محل و سرانجام كسب نظریه متخصصین باشد. اطلاعاتی كه در بررسی حادثه بایستی جمعآوری شود را میتوان به دو دسته تقسیم نمود. دسته اول عبارت از اطلاعاتی در مورد فرد مصدوم، مانند نام، نامخانوادگی، سن، جنس، سابقه كار، درجه مهارت، میزان دستمزد، محل و زمان وقوع حادثه، نوع صدمه و نتیجه آن است و دسته دوم عبارت از اطلاعاتی در مورد نحوه به وقوع پیوستن حادثه میباشد. در صورتی كه حادثه، ناشی از كار با ماشینآلات باشد میباید نوع ماشین، تاریخ ساخت و مدل آن و در صورتی كه ناشی از مواد مصرفی باشد لازم است نوع ماده معلوم شود. علاوه بر اینها بایستی اطلاعاتی در مورد شرایط محیط كار نظیر وضعیت روشنایی، تهویه، درجه حرارت محیط كار و غیره جمعآوری گردد . در ایران مطابق قوانین موجود برای اینكه كارگر مصدوم بتواند از امكانتات درمانی و رفاهی استفاده كند لازم است فرم مخصوصی كه شامل كلیه اطلاعات بحث شده در مورد بروز حادثه میباشد بوسیله مسئول ایمنی و یا سرپرست كارگاه تكمیل شود. از تجزیه و تحلیل این فرمها میتوان اطلاعات جامعی در مورد حوادث ناشی از كار به دست آورد. ضمناً برای سهولت بیان امر و بوجود آوردن امكان مقایسه آمارهای مختلف، معیارهایی از طرف كمیته كارشناسان آمار سازمان بینالمللی كار پیشنهاد گردیده است كه عبارتند از:
آمار جهانی حوادث ناشي ازكار سالانه بيش از دو ميليون نفر بر اثر بيماري ها و حوادث ناشي از كار جان خود را از دست ميدهند. علاوه بر اين ، سالانه 268 ميليون حادثه منجر به جراحت نيز رخ مي دهد كه مصدومين ناشي از اين گونه حوادث حداقل 3 روز از كار خود غايب خواهند بود . سازمان بينالمللي كار برآورد كرده است كه حوادث و بيماريهاي ناشي از كار باعث از دست رفتن حدود 4 درصد توليد ناخالص داخلي مي گردد .(در ایران حدود 30 هزار میلیارد تومان) آمار حوادث ناشي ازكار در ایران سومین عامل مرگ و میر در جهان و دومین عامل مرگ و میر در ایران بعد از تصادفات حوادث ناشی از کاراست. تعداد حوادث ناشی از کار در سال 93حدود 24 هزار حادثه بوده که از این تعداد حادثه 1874 نفر جان خود را از دست دادهاند.46 درصد کل حوادث ناشی از کار در پروژه های ساختمانی اتفاق میافتد که متاسفانه 70 درصد آن منجر به مرگ و میر نیروی کار میشود.
اهمیت حوادث ناشی از كار: همه ساله در جهان دهها میلیون كارگر قربانی حوادثی میشوند كه منجر به كشته شدن و یا از كارافتادگی تعداد كثیری از آنها میگردد. بر طبق آمار منتشر شده در كشورهای پیشرفته صنعتی، سالانه از هر ده نفر كارگر یكی دچار سانحه میشود و در نتیجه اینگونه سوانح، پنج درصد روزهای كار ملی به هدر میرود. حوادث ناشی از كار از سویی سبب ناراحتی فرد كارگر و یا افراد خانوادهاش میشود و از سوی دیگر سبب از بین رفتن سرمایه و تزلزل بنیان اقتصادی جامعه میگردد. لذا اینگونه حوادث از دیدگاههای زیر دارای اهمیت شایان توجهی میباشند:
الف- از نظر انسانی هرگونه حادثه ناشی از كار ولو جزئی سبب درد و ناراحتی شخص كارگر و افراد خانوادهاش میشود. بدیهی است در صورتی كه حادثه شدید باشد و منجر به مرگ یا از كارافتادگی دائمی شود این مسئله اهمیت بیشتری پیدا میكند.
ب ـ از نظر اجتماعی از آنجا كه پیشرفت و ترقی هر اجتماعی بستگی به نیروی كار افراد جامعه دارد، لذا محصول كار هر كارگر نه تنها مایه امرارمعاش زندگی و خانواده اوست بلكه سرمایه و پشتوانه اقتصاد یك جامعه نیز میباشد. چنانكه میدانیم نزدیك به 50 تا 60% افراد هر اجتماعی را افراد در سنین كار تشكیل میدهند. ولی در اصل افراد فعال جامعه، مخصوصاً در كشورهای كم رشد در حدود 25% كل جمعیت میباشند حال اگر از این تعداد، افرادی نیز به علت حوادث ناشی از كار نتوانند كار خود را انجام دهند این امر سبب تزلزل در وضع اجتماعی جامعه میگردد.
ج ـ از نظر اقتصادی حوادث به هر صورت و درجهای كه باشد برای كارگر، كارفرما و جامعه زیانهای اقتصادی دربر دارد. این زیانها به صورت مستقیم و غیرمستقیم میباشند. از زیانهای مستقیم میتوان از خسارت ناشی از وقفه كار به علت حادثه، هزینههای درمانی و سرانجام خسارات پرداختی در مورد از كارافتادگی موقت، دایم و یا فوت را نام برد. در محاسبه زیانهای غیرمستقیم كه مقدار آن در تمام كشورها بیش از زیانهای مستقیم است باید زیانهای ناشی از وقفه در كار سایر كارگران به علت كمك كردن به فرد مصدوم، بحث و گفتگو در مورد علت وقوع حادثه، بههم ریختن نظم كار پس از انتقال كارگر به بیمارستان تا موقع گماشتن فرد مناسب برای انجام امور، خسارات وارده به ماشینآلات و نهایتاً خسارات ناشی از تقلیل فعالیت كارگر مصدوم پس از برگشت به كار (در صورت معلولیت) مورد توجه قرار گیرد. تعاریف خطر : Hazard به منبع يا وضعيتي گفته مي شود كه داراي پتانسيل آسيب به شكل جراحات انساني يا بيماري ، خرابي اموال و تخريب محيط كار يا تركيبي از اين موارد باشد .
رويداد : Incident عبارت است از يك رخداد يا اتفاقي كه منجر به يك حادثه مي شود و يا پتانسيل منجر شدن به حادثه را دارد.
حادثه : Accident حادثه عبارت است از يك اتفاق يا رويداد ناخواسته كه ممكن است به مرگ , بيماري , جراحت , صدمه و يا ساير خسارات (Loss) منجر شود .
شبه حادثه : Near-miss به اتفاقي كه در آن هيچگونه بيماري، جراحت،خرابي و يا زياني حادث نشده باشد شبه حادثه گفته مي شود.)به اصطلاح به خیر گذشت ) نکته : حتماً شبه حوادث باید مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته تا با اقدامات کنترلی مانع وقوع حوادث شویم
ریسک RISK ترکیبی از احتمال و پیامد (های) ناشی از وقوع یک رویداد خطرناک است.
ارزیابی ریسک به روش JSA
ارزیابی ریسک به روش JSA ماتريس ارزيابي ريسك ابزاری مناسب جهت طبقه بندی وارزیابی ریسک ها ریسک قابل تحمل (Tolerable Risk) ریسکی که میزان آن تا حد قابل تحمل توسط سازمان بوده و با در نظر گرفتن الزامات قانونی و خط مشی بهداشتی و ایمنی پایین می آید. معمولا سطح ریسک قابل قبول برای هر سازمان یا هر فرد متفاوت بوده و بستگی به منابع مالی و اقتصادی، محدودیت های تکنولوژیکی عوامل انسانی مجرب، صلاحدید و تصمیم مدیریت و ریسکهای زمینه ای مثل ریسک های مخفی دارد.
تعريف حادثه ناشي از كار طبق ماده 60 قانون تامين اجتماعي : حوادث ناشي از كار حوادثي هستند كه در حين انجام وظيفه و به سبب آن براي بيمه شده رخ مي دهد . منظور از حين انجام وظيفه تمامي اوقاتي است كه بيمه شده در كارگاه يا موسسات وابسته يا ساختمانها و محوطه آن مشغول به كار باشد و يا به دستور كارفرما در خارج از محوطه كارگاه مامور انجام كاري مي باشد .ضمنا” اوقات مراجعه به درمانگاه و يا بيمارستان ، براي درمان و توان بخشي ، رفت و برگشت از خانه به كارگاه نيز جزء زمان انجام وظيفه به شمار مي آيد ، به شرط آنكه حادثه در زمان عادي رفت و برگشت به كارگاه رخ داده باشدحوادثي كه براي بيمه شده به هنگام اقدام براي نجات ساير بيمه شدگان و كمك به آنها رخ مي دهد نيز حادثه ناشي از كار محسوب مي گردد.
انواع حوادث :
صنعتي كشاورزي ساختماني * معادن خدماتي ترابري
درصد حوادث ناشی از کار بوقوع پیوسته بر حسب فعالیت های اقتصادی
دلايل عمده وقوع حوادث در بخش ساختمان پراكندگي و موقتی بودن ماهيت كاري كارگاه هاي ساختماني ضعف فرهنگ ایمنی در بین کارگران ،پیمانکاران وکارفرمایان کارگاههای ساختمانی کمبود کارگران ماهر و متصدیان دارای صلاحیت نبود آموزش های تخصصی برای دست اندرکاران ساختمان وجود اتباع خارجی غیرمجازواشغال بخش زیادی ازفرصت شغلی دربخش ساختمان دخالت گسترده اشخاص فاقد صلاحیت در بخش ساخت و ساز مصالح و تجهيزات ساختماني فاقد استاندارد
طبقه بندي حوادث بر اساس ماهيت حادثه : سقوط از ارتفاع سقوط به درون كانال ها و دريچه ها گير كردن اعضاي بدن بين اجزاء متحرك دستگاه سر خوردن و يا سكندري خوردن پرتاب شدن قطعات از دستگاه ها مواجهه / تماس با جريان الكتريسيته مواجهه / تماس با دماهاي بالا مواجهه / تماس با تشعشعات مواجهه / تماس با مواد شيميايي
طبقه بندي حوادث امروزه تقسيم بندي هاي گوناگوني براي حوادث وجود دارد كه عبارتند از : 1- حوادث عمده منظورحوادثي است كه منجر به فوت يا نقص عضو گرديده و يا خسارت مالي قابل ملاحظه اي را ايجاد نموده است . 2- حوادث جزئي منظورحوادثي است كه منجر به جراحت شده و جهت بهبودي نياز به استراحت پزشكي داشته و يا خسارت مختصري را موجب شده باشد . 3- حوادث منجر به كمك هاي اوليه : منظور حوادثي است كه بصورت سرپايي در اورژانس / بهداري صنعت مورد معالجه قرار گرفته و فرد پس از آن قادر به ادامه فعاليت خواهد بود . 4- شبه حوادث : منظور رويدادهايي است كه عليرغم رخ دادن ، هيچ گونه آسيب و يا خسارتي را به همراه نداشته است ( ولي مي توانست داشته باشد ).
هرم حوادث به منظور مشخص شدن اهميت ، ثبت ، گزارش و بررسي هر يك از انواع حوادث بر مبناي شدت آن ، هرم حوادث ارائه مي گردد . اين هرم نشان دهنده آن است كه قبل از بروز يك حادثه عمده ، 600 مورد شبه حادثه رخ مي دهد ، متاسفانه در اكثر صنايع كشورمان به دليل شدت و پيامد ناچيز شبه حادثه ، علت وقوع آن مورد توجه قرار نگرفته و اقدام كنترلي بر روي آن صورت نمي پذيرد . به عبارت ديگر شعار حادثه خبر نمي كند ديگر اعتباري ندارد زيرا حادثه عمده قبل از وقوع ، بارها اخطار نموده است ليكن نسبت به آن بي توجهي شده است . از اينرو مي توان اين چنين نتيجه گيري نمود كه براي پيشگيري از بروز حوادث عمده ، پرداختن به شبه حوادث بسيار مهم و اساسي مي باشد .
و.....
کلمات کلیدی مرتبط: پاورپوینت , حوادث ناشی , از كار و علل آن , حوادث ناشی ,از کار و علل آن،حوادث،بیمه حوادث،حادثه کار،حوادث کار و بیمه،حادثه،شبه حادثه،ریسک،خطر،انواع حوادث کار،,